Vad är paintball?

Paintball är en lagsport som går ut på att hämta en flagga någonstans på banan eller trycka på en knapp vid moståndarnas startområde. För att lyckas behöver man oftast eliminera spelarna i motståndarlaget vilket görs genom att markera dem med gelatinkulor fyllda med färg. Markeringen sker med hjälp av en markör som drivs av komprimerad luft eller koldioxid. Paintball är en av de snabbast växande sporterna, framför allt i USA där man räknar med att det finns över 10 miljoner människor som utövar sporten i någon form.
Man kan spela paintball både utomhus och inomhus i många olika former, skogsspel är vanligast bland amatörer medan tävlingsspelare oftast spelar speedball. Läs mer på Wikipedia.

Föreningens inriktning är tävlingsvarianten. Alla spelar paintball på lika villkor, för att bli framgångsrik behövs intelligens, motorik, smidighet och snabbhet. För att ditt lag ska lyckas krävs god kommunikation, samarbete och en plan för hur ni ska spela, vissa kallar sporten ”schack med markör”. Vanligast är att man spelar 5 mot 5 på en plan som är 45 gånger 36 meter. På planen är uppblåsbara värn utplacerade så att båda sidor är likadana fast spegelvända.

Varje spelare har en markör som skjuter färgbollar. Bollarna får maximalt ha en hastighet av ungefär100 m/ s (300 ft/ s) och vid tävling skjuta 10 bollar/ s.

I Sverige tävlas det en del, största tävlingsserien är Paintball SM som genomförs i form av fyra deltävlingar under året.

Det finns lag och föreningar över hela landet, läs mer på börja spela paintball.

På Gotland finns två andra föreningar som sysslar med paintball, båda sysslar främst med scenariospel, Fårösunds paintballklubb och Gotlands paintballklubb.

Dokumentär om världens bästa lag :

Så här ser det ut när några av värdens bästa lag spelar:

Allt om paintball, PBRML: